SOAL DAN JAWABAN LATIHAN UJIAN SEKOLAH US BAHASA INGGRIS SMP/MTS TAHUN 2017

Posted by SERBA SERBI GURU on Sunday, March 5, 2017

Berikut contoh  Soal Latihan Ujian Sekolah Mata Pelajaran Bahasa Inggris SMP/MTS tahun 2017. Soal Latihan Ujian Sekolah Mata Pelajaran Bahasa Inggris SMP/MTS tahun 2017 ini dsusun berdasarkan Kurikulum 2006 atau KTSP.





Berikut contoh  Soal Latihan Ujian Sekolah Mata Pelajaran Bahasa Inggris SMP/MTS tahun 2017


The text is for number 1 to 2.

To: Sasha
Wish you all the best on your seventeenth birthday

Love,

Ryan


1.  What is the purpose of the text?
      A. To tell the reader about her activities
      B. To ask Ryan to come to her birthday party
      C.          To congratulate Sasha about her birthday party
      D.          To persuade Sasha to buy some product

2.  Who is celebrate the birthday?
      A. Ryan
      B. Sisi
      C.          Sasha’s friend
      D.          Sasha

Read the text and answer questions 3 to 5.

From: +0829589400

To: Lita
Sorry Honey, I can’t keep my promise to go with you to the Mall tonight.  I have to meet my friend (Mrs. Cathy) at 07.pm. Please don’t be angry.

Sender,
Mom


3.  Who sends the message?
A. Lita
B. Lita’s mother
C.          Mrs. Cathy
D.          Mother’s friend

4.  How is Lita’s mother feel about her promise?
A. Impressed
B. Confused
C.          Guilty
D.          Happy

5.  Mom writes the message in order to …..
A. Apologize for not keeping the promise
B. Remind Lita that she has promise
C.          Tell Lita that she has to go to the meeting
D.          Say that she cannot meet her in the mall

Read the text and answer questions 6 to 7.

Dear Andrew,

Please come to my anniversary party on:
Day / Date :  Tuesday, May 21st 2013
Time           :  4 p.m.
Place                   :  CFC, Jln. A. Yani 06, Pandeglang

I really hope that you can come.  There will be something missing without your coming.

Love,

Rose


6.  Who celebrate the anniversary party?
      A. Rose
      B. Andrew
      C.          Rose’s friend
      D.          Andrew’s sister

7.  What kinds of party is it?
A. Wedding party
B. Anniversary party
C.          Graduation party
D.          Birthday party

The text is for questions 8 to 9.

To: All the students of SMPN 2 Picung

    You are required to pay the school fee before the final test.  The test will be held on April 22nd – 25th 2013.
    Those who can’t fulfill the requirement will not get the test card, except you meet the headmaster.

The final test committee


8.  What is the announcement about?
      A. The announcement to get the final test card
      B. The final examination
      C.          The test will be held six days
      D.          The requirement is for the staff in the school

9.  “………. to pay the school fee before the final test………..”
      The underlined word has the same meaning with….
      A. Requirement
      B. Get something
      C.          Payment
      D.          storage
The following text is for questions 10 to 12.
                                                               
FINE SUN BLOCK
MOISTURISING CREAM SPP 35
Effective protection for every sensitive and fair skin
ACTIVE UV CELL PROTECTION
Effective protection for the skin cell
Against premature skin ageing and UV
Damage with an innovative UV A-UV B
Filter system antioxidant
ACTIVE FINE CARE
It’s non sticky formula
Perfectly moisturizes the skin
Leaving it smooth and supple
Skin compatibility dermatological proven

10.    People who use this cream want their skin table ….
      A. Wrinkled             
      B. Smooth              
      C.          Tanned
      D.          Dry

11.    This product is for people with …. Skin
      A. Dry                      
      B. Oily                     
      C.          Normal
      D.          Sensitive

12.    Which statement is not true based on the text?
      A. Effective protection for every skin
      B. This product has active SPP 30
      C.          It has filter system
      D.          It’s non sticky formula

Read the text and answer questions 13 to 15.

Pandeglang, 09 July 2012

Dear Indah,

I am very glad to write this letter to you, I want to tell you about my new school.
I am studying at SMPN 2 Cigeulis. Now I am at the 9th grade. I have met a lot of friends here.
My school is located in the city. It has a big library a representative class and laboratory. The school is tidy and clean. I am very happy studying here.
Please write back and tell me the condition of our school. Don’t forget to convey my greetings for our teachers and our friends. I love you all.

With love

Nadia Maharani


13.    What is the purpose of the text?
      A. To tell Indah about her story
      B. To give information for the readers
      C.          To describe to Indah about her new school
      D.          To know Indah’s condition

14.    Nadia hopes Indah ….
      A. Come to other her house and tell the story about her new school
      B. Write back the letter tell about her old school
      C.          Tell her story about her new school to other friends and teachers.
      D.          Come to Nadia’s new school

15.    “It has big library, a representative class and laboratory”.
      The word it refers to …
      A. Nadia’s new school    
      B. Nadia
      C.          Indah
      D.          Nadia’s old school

The text is for questions 16.



16.    What does the notice means?
      A. The book return service is available after hours only
      B. You should put the books here if you return them after the closing time
      C.          You can borrow the books from this counter
      D.          You cannot return the borrowed if the library is closed

Berikut contoh  Lanjutan Soal Latihan Ujian Sekolah Mata Pelajaran Bahasa Inggris SMP/MTS tahun 2017


Read the text and answer questions 17 to 21.

          If you are a sport fan, you are sure to know the name of Michael Jordan. It is probably the greatest basketball player is over; his fame will live on for many years to come.
Michael Jordan certainly looks like a star. He is tall, well-build and handsome, with friendly brown eyes and wide green. He always manages to look well dressed, even in his casual clothes or smart suits.
          His personality, too, is as outstanding as his playing ability. Michael Jordan is a very determined person. This has mid him a successful basketball star. He has given a lot of money and support to charities.
          All in all, Michael Jordan is not only a great athlete, but also a warm, caring person. It is no wonder that so many boys have dreamed of growing up to be just like him.


17.    The bets title for the text is …
      A. Michael Jordan
      B. A Warm, caring person
      C.          A Sport man
      D.          Famous star

18.    Why is he famous?
      A. He is handsome
      B. He is the best basketball player
      C.          He gives charity
      D.          The author admires him

19.    What is the main idea of the first paragraph?
      A. Michael Jordan is handsome
      B. His Playing ability is great
      C.          Everyone dreams to be Michael Jordan
      D.          Michael Jordan is the greatest basketball player in the world

20.    Michael Jordan is not only a great athlete but also a warm, caring person.
      The underlined means….
      A. Great                            
      B. Famous    
      C.          Hospitality
      D.          Determined

21.    The text indicates that the writer is ….
A. Michael Jordan’s fan
B. Michael Jordan’s son
C.          Michael Jordan’s coach
D.          Michael Jordan’s family


Read the text and answer questions 22 to 25.

THE CHEETAH

The cheetah is the fastest animal on land. It can run 100 kilometers an hour. It is now rare and is one of the animals which are in danger of extinction. Some people like to hunt them for getting its skin and sell it to create some interior accessories at home.
The cheetah has a small head and ears, and long, powerful legs. It always hunts and chases its prey on open ground.
This is a different way of hunting from the other “big cats.” They like to stay in and near trees to catch their prey. The cheetah is also different from other cats because it cannot draw in its claws.

22.    The text mainly describes … of cheetah.
A. The location
B. The characteristics
C.          The food
D.          The body


23.    Cheetah is now rare and is one of the animals which are in danger because ….
A.  Lack of food
B.  Short Life
C.  The Hunting
D.  Fighting each other

24.    “It can run 100 km an hour.” The word it refers to ….
A. The Animal
B. The Leopard
C.          The Cat
D.          The Cheetah

25.    They like to stay in and near trees to catch their pray.
      The antonym of the underlined word is ……
A. To protect
B. To kill
C.          To chase
D.          To prey

Read the text and answer questions number 26 – 28.

THE BASIC OPERATION OF DIGITAL CAMERA
You Need:
·          A digital camera
·          An object (a friend/classmates or something interesting, you can find around the classroom       or school yard)

Follow the steps below to take the picture:
1.     Hold up the camera and centre the object in the LCD (Liquid Crystal Display).
2.     Move closer or use the zoom control for the result you want.
3.     When you’re ready to takes pictures, hold the shutter halfway. It is very important so the    camera sets the focus, shutter speed and various other calculations.
4.     A light should appear that let you know the camera is set to go.
5.     Press the shutter all the way down.

It may be necessary to turn off the LCD and use the view finder when there is more extreme sunlight or to converse battery life. The glare from the LCD does not work well with more bright light.

26.    What is the purpose of the text?
      A. To tell how something is made.
      B. To show how to create something
      C.          To explain how to take pictures
      d. To describe how something achieve

27.    What will happen to the LCD when there is more extreme light?
      A. The Glare is broken
      B. The Glare works well
      C.          The Glare is unbroken
      D.          The Glare does not work well

28.    The Glare from the LCD …….. (the last sentence).
      What does the word “glare” mean?
      A. View finder
      B. Battery life
      C.          Bright light
      D.          Sunlight


The text is for questions 29 to 30.

How to make a boat or Hat from Paper
·      Things You Need:
    A half of newspaper
·     What to do:
          First, fold the paper in half the long way, crease and unfold.
          Second, fold the sides up to the middle crease, keep folded
          Next, fold the corners down to the middle again
          Then, fold the points down to the middle.
          Finally, open the middle and turn it inside out to make a boat, or flip it over and wear it as a hat.

29.    “Finally open the middle and turn it inside out to make a boat or flip it over and wear it as a         hat”. The underlined word could be best replaced with the word…..
      A. Design
      B. Create
      C.          Perform
      D.          Have

30. “Finally open the middle and turn it inside out to make a boat or flip it over and wear it as a         hat”. The underlined word is refers to….
      A. Paper
      B. Hat
      C.          Boat
      D.          Newspaper


Read the text and answer questions 31 to 36.

          On July 20, 1969, the dream to visit the moon came true. Two American astronauts landed on their names were Neil Armstrong and Edwin Aldrin.
          The first thing the men discovered was that the moon is covered with gray dust. The dust is so thick that the men left footprints wherever they walked. Those were the first footprints any living thing had ever made on the moon. And they could stay there forever! There is no wind or rain to wipe them away.
          The two astronauts walked on the moon for four hours. They picked up rocks for earth scientists to study. They dug up dirt to bring back to earth. They set up machines to find out things scientists wanted to know. Then they climbed back into their moon-landing craft.
          The next day the landing-craft rockets roared as the two men blasted off from the moon. They joined Michael Collins in the space ship that waited for them above the moon. Then, they began the long trip back to earth. Behind them they left the craters, plains, and tall mountains of the moon. They left the machines they had set up. And they left footprints that may last forever.

31.    What is the text about?
      A. Two men who successfully landed on the moon.
      B. The moon-landing craft used by astronauts.
      C.          People’s visits to the space through t he moon
      D.          The craters, plains and mountains third of the moon

32.    What does the third paragraph tell you about?
      A. Taking a walk on the surface of the moon
      B. The first moon-landing craft
      C.          The astronaut’s activities on the moon
      D.          The research done by earth scientists

33.    Neil Armstrong’s footprints could stay forever on the moon because
      A. They are made of hard rock of the moon
      B. They were set up by machines and strong dirt
      C.          They were placed on the tall mountains of the moon
      D.          There is no wind or rain to wipe them away

34.    Based on the text, it can be concluded that the situation in the moon is very…
      A. Noisy
      B. Quiet
      C.          Common
      D.          Crowded

35.    “And they left footprints that may last forever”.
       What does the word “forever” mean?
      A. For all future time
      B. In the near future
      C.          In the long run
      D.          For the time being

36.    “They joined…..in the space ship that waited for them above the moon”. (p.4)
      What the word “them” in the sentence refer to?
      A. Neil Armstrong and his three crews
      B. Edwin Aldrin and his Michael Collins
      C.          Michael Collins and all his friends
      D.          Neil Armstrong and Edwin Aldrin

Berikut contoh  Soal Latihan Ujian Sekolah Mata Pelajaran Bahasa Inggris SMP/MTS tahun 2017
  
Read the text and answer the questions 37 to 42.  

          Once, there was a kingdom in Priangan land. There lived a happu family. They were a father in a form of dog, Tumang. A mother who called Dayang Sumbi and child who was called Sangkuriang.
      One day, Dayang Sumbi called her son to go hunting with his lovely dog, Tumang. After hunting all day, Sangkuriang began desperate and worried because he hunted no deer. Then, he thought to shoot his own dog. He took the dog’s liver and carried home. Soon, Dayang Sumbi found that he was not deer’s liver but Tumang’s his own dog. So, she was very angry and hit Sangkuriang’s head. In that incident, Sangkuriang got wounded and scar then cast away from their home.
          Years went by, Sangkuriang had travelled to many places and finally arrived at a village. He met beautiful woman and felt in love with her. When they were discussing their wedding plans the women looked at the wounded in Sangkuriang’s head. And then she remembered with her son Sangkuriang.  
          Dayang Sumbi made a request for celebrating their wedding day. Sangkuriang had to make a lake and a boat. Sangkuriang had to make in one night. He built a lake the down.
          Just moment away and the boat was almost complete. Dayang Sumbi had to stop it. Then she lit up the eastern horizon with flashes of light it. It made a cock crowded for new day. Sangkuriang failed to marry her. He was very angry and kicked the boat. It felt over and became the mountain of Tangkuban Parahu.

37.    What is the title of this story?
      A. Sangkuriang cried
      B. Sangkuriang shoots his dog
      C.          Sangkuriang and Tangkuban Parahu Mountain
      D.          Sangkuriang failed to marry

38.    Why was Dayang Sumbi very angry to Sangkuriang?
      A. Because Sangkuriang shoot her dog.
      B.          Because Sangkuriang forgotten to take a deer.
      C.          Because Sangkuriang leave her.
      D.          Because Sangkuriang go away.

39.    What did Dayang Sumbi ask for celebrating their wedding?
      A. A big house
      B. A place
      C.          A lake and a boat
      D.          A deer’s liver

40.    Sangkuriang failed to marry her because ……
      A. He did not finish completely with his promise.
      B. He kicked the boat.
      C.          Sangkuriang rejected Dayang Sumbi’s request.
      D.          Sangkuriang surrounded to make a lake and a boat.

41.    What did Dayang Sumbi make to stop Sangkuriang’s work?
      A. She lit up the eastern horizon with flashes of light it.
      B. Dayang Sumbi kicked the boat.
      C.          She hit him.
      D.          Dayang Sumbi runaway.

42.    Sangkuriang got angry and kicked the boat because ……
      A. Dayang Sumbi hit him.
      B. He failed to marry Dayang Sumbi.
      C.          Dayang Sumbi rejected.
      D.          Dayang Sumbi made a scar on his forehead.

The text is for questions 43 to 45.

...... (43), my family and I went to Pasir Putih beach. We went by own car. We left our house at 08.00 a.m. and …… (44) there at 09.00 a.m. I felt …… (45). We played with sand and swam in the area. After we felt tired we had lunch together and played again. At 03.00 p.m. we went back.


43.    A.      Last holiday
      B. Next week
      C.          Today
      D.          In this moment

44.    A.      Left
      B. Travelled
      C.          Arrived
      D.          Backed
.
45.    A.      Sad
      B. Happy
      C.          Upset
      D.          Disappointed


The text is for questions no 46-48.

          Orange is common name of citrus fruit of several … (46). Different varieties include the sweet orange, the sour orange, and the mandarin orange, or tangerine. The fruit is technically is kind of berry. It … (47) of several easily separated sections, each containing several seeds and many juice cells, covered by a leathery skin, containing various oil glands.
          Orange trees are evergreens, seldom exceeding 9 m (30 ft) in height. The leaves are oval and the flowers are white and fragrant. Three essential oils are obtained from oranges; oil of orange, obtained from the rind of the fruit and used … (48) as a flavoring agent; oil of pet grain, obtained from the leaves and twigs and used in perfumery; and oil of naroli, obtained from the blossom and used in flavoring and perfumes.

46.    A.      Three
      B. Trees
      C.          Twigs
      D.          Leaves

47.    A.      Consists
      B. Makes
      C.          Forms
      D.          Has

48.    A.      Luckily
      B. Ideally
      C.          Mainly
      D.          Slowly

49.    Arrange these jumbled words into a meaningful sentence.
      A species - the peachofPrunusasknownis
           1           2         3       4      5     6          7
      A.  4 – 7 – 5 – 1 – 3 – 2 – 6
      B.  1 – 7 – 6 – 5 – 2 – 3 – 4
      C.  2 – 7 – 6 – 5 – 1 – 3 – 4
      D.  4 – 7 – 6 – 5 – 1 – 3 – 2


50.    Arrange the following sentences into a good paragraph of procedure text.
      1. Add the coconut milk, stir, continue simmer to enhance flavor.
      2. Fry the grinded spices with 2 spoons of vegetable oil.
      3. Serve your white chicken curry while hot.
      4. Boil chicken. Allow 2 cups of broth to remain in the pot.
      5. Add the spices into the boiled chicken; turn to low heat until it is tender.
     
      A.  4 – 2 – 5 – 1 – 3
      B.  4 – 5 – 1 – 2 – 3
      C.  2 – 4 – 5 – 1 – 3
      D.  2 – 5 – 1 – 2 – 3


Kunci Jawaban Latihan Ujian Sekolah Mata Pelajaran Bahasa Inggris SMP/MTS

1.
C
11.
D
21.
A
31.
A
41.
A
2.
D
12.
B
22.
B
32.
C
42.
B
3.
B
13.
C
23.
C
33.
D
43.
A
4.
C
14.
B
24.
D
34.
B
44.
C
5.
A
15.
A
25.
A
35.
A
45.
B
6.
A
16.
B
26.
C
36.
D
46.
B
7.
B
17.
A
27.
D
37.
C
47.
A
8.
A
18.
B
28.
C
38.
A
48.
C
9.
C
19.
D
29.
B
39.
C
49.
C
10.
B
20.
C
30.
D
40.
A
50.
A






= Baca Juga =



Blog, Updated at: 10:34 AM

0 comments:

Post a Comment

Search This Blog

STATISTIK BLOG

Download

Download

Download Prota, dll

Kumpulan Soal

-----------------------------------

CB